Tutkimus antaa tietoa elimistösi B2-vitamiinitasostasi. B2-vitamiini eli riboflaviini osallistuu solujen energia-aineenvaihduntaan ja antioksidanttipuolustukseen.
Merkitys elimistössä
B2-vitamiini osallistuu koentsyyminä hiilihydraattien, aminohappojen, lipidien ja lääkeaineiden aineenvaihduntaan flavoentsyymien kautta. Flavoentsyymeillä ja niihin sitoutuneella B2-vitamiinilla on lisäksi tärkeä merkitys solun energiansaannille sekä solujen suojelemiselle oksidatiiviselta stressiltä.
B2-vitamiini ja ravinto
- B2-vitamiinia on lihassa, sisäelimissä, maitovalmisteissa, kananmunassa ja sienissä
- B2-vitamiini imeytyy paremmin eläinkunnan tuotteista verrattuna kasvikunnan tuotteisiin
- Runsas saanti ravinnosta heikentää imeytymistä
- Runsas alkoholinkäyttö heikentää imeytymistä
- Saantisuositus, naiset 1.2-1.3 mg /vrk ja miehet 1.4-1.6 mg/vrk
B2-vitamiinin puute
B2-vitamiinin puutos voi syntyä puutteellisen ravitsemuksen seurauksena. Puute voi ilmetä piilevänä niin, että puutosoireisto puuttuu, mutta B2-vitamiinia ei ole riittävästi turvatakseen flavoentsyymien optimaalisen muodostumisen.
B2-vitamiinin piilevälle puutokselle altistavat
- diureettien käyttö
- yksipuolinen ravinto (vanhukset)
- alkoholismi
- lisääntynyt katabolinen tila
B2-vitamiinin puutosoireita
- epiteelivauriot
- hermosto-oireet
- huulien haavaumat
- suu- ja kielitulehdus
- tunto- ja kylmäherkkyys
Liiallinen B2-vitamiinin saanti
B2-vitamiinin liiallisen saannin vaaraa ei ole. B2-vitamiini imeytyy huonosti suurina annoksina ja ylimäärä ei varastoidu kudoksiin vaan poistuu elimistöstä virtsan mukana.
Osta tutkimus tästä.
Lähteet:
Terveyskirjasto
Ravitsemustiede, Duodecim 2021