Tutkimus antaa tietoa elimistösi lykopeenipitoisuudesta. Lykopeeni on kasvisten ja hedelmien sisältämä karotenoidi, jonka antioksidatiivinen ja tulehduksia ehkäisevä vaikutus suojelee sydäntä ja hermostoa. Lykopeenin ja muiden karotenoidien mittaus antaa tietoa elimistön terveydentilasta, jolla on mahdollinen yhteys ruokavalion sisältämien kasvisten ja hedelmien määrään ja niiden vaikutukseen elimistön kroonisen tulehdustilan ehkäisyssä.
Merkitys elimistössä
Karotenoideihin kuuluva rasvaliukoinen lykopeeni suojelee tutkimusten mukaan elimistöä haitallisten peroksidien ja muiden happiradikaalien vaikutuksilta. Lykopeeni ehkäisee lipoproteiinien, lipidien, DNA:n ja proteiinien hapettumista ja osaltaan vaikuttaa sydäntautien syntyyn ehkäisemällä sekä LDL-kolesterolin hapettumista että ehkäisemällä tulehdusta. Lykopeenilla on todettu olevan myös vaikutuksia neurologisten ongelmien ja osteoporoosin ehkäisyssä
Lykopeeni ja ravinto
- Lykopeenia on punaisissa kasviksissa ja hedelmissä kuten tomaatissa, paprikassa, vesimelonissa, granaattiomenassa, persikassa, aprikoosissa ja veriappelsiinissa
- Tomaattien käsittely kuumentamalla nostaa lykopeenipitoisuutta
- Aurinkokuivattu tomaatti sisältää lykopeenia runsaasti
- Rasva lisää lykopeenin imeytymistä
- C- ja E-vitamiini samanaikaisesti nautittuna korostaa lykopeenin antioksidatiivista vaikutusta
Lykopeenin tutkittuja vaikutuksia elimistössä
- antioksidatiivinen vaikutus: neutralisoi haitallisten radikaalien vaikutusta elimistössä
- suojaa sydäntä
- suojaa aivoja
- suojaa verisuonia
- suojaa tulehduksilta
- vaikuttaa unenlaatuun
Lykopeenin liikasaanti
Lykopeenin liikasaanti eli lykopenemia aiheuttaa ihon muuttumisen punertavaksi, mikä vaikutus häviää, kun lykopeenin saantia vähennetään. Lykopeenilisä ei välttämättä ole turvallista raskauden ja imetyksen aikana.
Ravitsemustieteen alueella tutkitaan lykopeenin mahdollisia terveysvaikutuksia, mutta toistaiseksi terveysväittämiä yksinomaan lykopeenin osalta ei ole viranomaistaholta (EFSA) vahvistettu.
Mahdollinen lisätutkimus: Beetakaroteeni
Lähteet:
Bohn, T. et al.: Mechanistic aspects of carotenoid health benefits – where are we now? Nutrition Research Reviews , Volume 34 , Issue 2 , December 2021 , pp. 276 –302 https://doi.org/10.1017/S0954422421000147
Jouni Karppi, väitöskirja: Measurement of carotenoids and their role in lipid oxidation and cancer, 2011 eRepo - Measurement of carotenoids and their role in lipid oxidation and cancer (uef.fi)
Khan U M et al., Lycopene: Food Sources, Biological Activities, and Human Health Benefits. Oxidative Medicine and Cellular Longevity Volume 2021, Article ID 2713511 (PDF) Lycopene: Food Sources, Biological Activities, and Human Health Benefits (researchgate.net)
Kumar P. V N et al., A Systematic Review on Lycopene and Its Beneficial Effects. Biomedical & Pharmacology Journal Vol. 10(4), 2113-2120 (2017) 24530cf2ef750d52888c8581c63c12705351.pdf (semanticscholar.org)