Herkkä CRP

Herkkä CRP

Oct 27, 2022

Tutkimus antaa tietoa elimistösi matala-asteisesta tulehduksesta

 

C-reaktiivinen proteiini on maksan tuottama proteiini, jonka pitoisuus nousee elimistön tulehdustiloissa. Herkkä CRP -tutkimus kertoo elimistön mahdollisesta matala-asteisesta tulehduksesta, jolla on yhteys myös sydän- ja verisuonitauteihin. Tutkimus antaa tietoa elimistön hiljaisesta tulehduksesta, jonka kehittymiseen vaikuttavat monet tekijät kuten elintavat, lihavuus, ruokavalio ja ihmisen kohtaama stressi. Matala tulehdus ei aiheuta selkeästi ilmeneviä oireita, toisin kuin on nähtävissä monien virusten ja bakteerien aiheuttamissa tulehdustiloissa.

Matala-asteista tulehdusta voi esiintyä seuraavissa tiloissa

  • metabolinen oireyhtymä
  • lihavuus
  • 2-tyypin diabetes
  • liikkumattomuus
  • tupakointi
  • verenpainetauti
  • suolistotulehdus
  • stressi

 

Matala-asteisen tulehduksen katsotaan nostavan riskiä valtimotukoksen syntyyn johtuen tulehduksen lisäävästä vaikutuksesta valtimokovettuman synnyssä. Herkkä CRP-tutkimuksen mittausarvo kertoo elimistön matala-asteisen tulehduksen määrästä ja mahdollisen sydän- ja verisuonitautiriskin suuruudesta.

 

Matala-asteisen tulehduksen kehittymiseen voi itse vaikuttaa elintavoilla ja ruokailutottumuksilla.

 

Matala-asteisen tulehduksen riskiä lisääviä tekijöitä ovat

  • Tupakointi ja tupakan sisältämät lukuisat yhdisteet, jotka synnyttävät elimistössä tulehdusvasteen ja johtavat matala-asteisen tulehduksen syntyyn.
  • Runsas tyydyttyneen rasvan ja sokerin käyttö
  • Ylipaino ja lihavuus lisäten rasvakudoksen määrää ja rasvakudoksen tuottamien tulehduksellisten tekijöiden määrää, mikä kasvattaa matalan tulehduksen riskiä.
  • Suolistomikrobiston koostumuksen ja toiminnan häiriöt
  • Liikkumattomuus
  • Liiallinen fyysinen aktiivisuus, mikä voi lisätä elimistön hapetusstressiä
  • stressi sekä unen vähyys ja huono laatu

 

Matala-asteisen tulehduksen riskiä vähentäviä tekijöitä ovat

  • Monityydyttämättömien rasvojen suosiminen ruokavaliossa, mikä ehkäisee tulehdusta sekä verihiutaleiden kasaantumista
  • Kasvisten ja hedelmien lisääminen ruokavalioon, niiden sisältämien antioksidanttien hapetusstressiä ehkäisevän vaikutuksen vuoksi
  • Kuidun lisääminen ravintoon, mikä vaikuttaa suotuisasti suolistomikrobiston laatuun ja määrään
  • Pre- ja probiootteja sisältävien elintarvikkeiden nauttiminen, mikä vaikuttaa suotuisasti suoliston terveyteen
  • Riittävä vitamiinien ja hivenaineiden (mm. B-ryhmän vitamiinit, D- ja C-vitamiini, sinkki, magnesium) saanti
  • Runsasrasvaisen ja sokeripitoisen ruoan välttäminen
  • Stressin vähentäminen ja hallinta
  • Riittävä ja laadukas uni
  • Sopiva fyysinen aktiivisuus

Osta tutkimus tästä

 

Lähteet:

Ravitsemustiede, Duodecim 2021

Krause’s Food & The Nutrition care process, 2017

Lue lisää

D-vitamiini
Oct 27, 2022
Lipidit
Oct 27, 2022