Tutkimus antaa tietoa elimistösi D-vitamiinipitoisuudesta. Rasvaliukoinen D-vitamiini on välttämätön luuston hyvinvoinnille ja immuunipuolustukselle. D-vitamiinin puutokseen liittyy suurentunut ylähengitystietulehdusten riski. D-vitamiinipitoisuus mitataan verinäytteestä D-vitamiini-25-OH-muodossa.
Merkitys elimistössä
D-vitamiinin muodostus alkaa iholla auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta, jolloin muodostuu D-vitamiinin esiastetta. Iholla muodostunut ja ravinnon kautta saatu D-vitamiini hydroksyloituvat maksassa ja munuaisissa. Maksassa muodostunut 25-hydroksi-D-vitamiini (D-vitamiini-25-OH) kulkeutuu verenkiertoon ja on hyvä mittari elimistön D-vitamiinitasoa arvioitaessa. Munuaisissa 25-OH-muotoon lisätään toinen OH-ryhmä, jolloin muodostuu biologisesti aktiivinen 1,25-dihydroksi-D-vitamiinimuoto. 1,25-dihydroksi-D-vitamiinimuoto säätelee lisäkilpirauhasen tuottaman parathormonin (PTH) kanssa elimistön kalsium- ja fosfaattitasapainoa ollen tärkeässä osassa luuston aineenvaihdunnan säätelyssä.
D-vitamiini osallistuu solujen jakaantumisen ja erilaistumisen säätelyyn. Infektiotautien ja osteoporoosin ehkäisyn lisäksi D-vitamiinin on katsottu ehkäisevän syöpiä, diabetesta sekä hermoston rappeumatauteja.
D-vitamiini ja ravinto
- Eläinkunnan tuotteista D-vitamiinia sisältävät kala, kananmuna, vitaminoidut maitotuotteet ja levitteet
- Kasvikunnan tuotteista D-vitamiinia on metsäsienissä kuten kanttarelleissa ja suppilovahveroissa
D-vitamiinin puute
D-vitamiini puute on lyhyen kesäkauden ja auringonvalon puutteen johdosta ilman nautittua D-vitamiinilisää hyvinkin yleistä Suomessa. D-vitamiininpuutokseen liittyy lisääntynyt ylähengitystieinfektioiden riski.
D-vitamiinin puutosta voivat aiheuttaa
- riittämätön auringonvalo
- täysin peittävä vaatetus ulkoiltaessa
- aurinkovoiteen käyttö
- tumma iho
- vähentynyt muodostuminen iholla ikääntyneillä
- vegaaniruokavalio ilman D-vitamiinilisää
D-vitamiinin puutosoireita
- luuston ja lihaksiston kivuntunne
- riisitauti
- luuston pehmeneminen (osteomalasia)
- luuston haurastuminen (osteoporoosi)
- infektioiden lisääntyminen
Suomen ruokaviraston D-vitamiinin saantisuositukset:
Ikä | Saantisuositus |
1 - 17 v. | 10 µg/vrk |
18 - 60 v. | 10 µg/vrk |
61 - 74 v. | 10 µg/vrk |
75 v. - | 20 µg/vrk |
Eurooppalainen ravitsemushoitoihin erikoistunut järjestö ESPEN suosittaa suurempia 100 µg:n annoksia kuurina otettaviksi erityisryhmille, joilla todettu pidempiaikainen D-vitamiinin puutos, kuten esim. tulehduksellisia suolistosairauksia potevilla ja iäkkäillä.
Liiallinen D-vitamiinin saanti
Auringossa oleskelun ja ravinnon kautta ei voi saada liikaa D-vitamiinia. D-vitamiinimyrkytys voi syntyä vain erittäin suurien D-vitamiiniannostusten johdosta
Pitkäaikaisen yliannostuksen oireita
- ruokahaluttomuus
- laihtuminen
- yleinen heikkous
- sekavuus
- oksentelu
- nestevajaus
Turvalliseksi katsottu päivittäinen D-vitamiiniannos on aikuisilla 100 µg.
Osta kotitesti tästä.
Lähteet:
Terveyskirjasto
Ravitsemustiede, Duodecim 2021