D-vitamiini

D-vitamiini

Oct 27, 2022

Tutkimus antaa tietoa elimistösi D-vitamiinipitoisuudesta. Rasvaliukoinen D-vitamiini on välttämätön luuston hyvinvoinnille ja immuunipuolustukselle. D-vitamiinin puutokseen liittyy suurentunut ylähengitystietulehdusten riski.  D-vitamiinipitoisuus mitataan verinäytteestä D-vitamiini-25-OH-muodossa.

 

Merkitys elimistössä

D-vitamiinin muodostus alkaa iholla auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta, jolloin muodostuu D-vitamiinin esiastetta. Iholla muodostunut ja ravinnon kautta saatu D-vitamiini hydroksyloituvat maksassa ja munuaisissa. Maksassa muodostunut 25-hydroksi-D-vitamiini (D-vitamiini-25-OH) kulkeutuu verenkiertoon ja on hyvä mittari elimistön D-vitamiinitasoa arvioitaessa. Munuaisissa 25-OH-muotoon lisätään toinen OH-ryhmä, jolloin muodostuu biologisesti aktiivinen 1,25-dihydroksi-D-vitamiinimuoto. 1,25-dihydroksi-D-vitamiinimuoto säätelee lisäkilpirauhasen tuottaman parathormonin (PTH) kanssa elimistön kalsium- ja fosfaattitasapainoa ollen tärkeässä osassa luuston aineenvaihdunnan säätelyssä.

D-vitamiini osallistuu solujen jakaantumisen ja erilaistumisen säätelyyn. Infektiotautien ja osteoporoosin ehkäisyn lisäksi D-vitamiinin on katsottu ehkäisevän syöpiä, diabetesta sekä hermoston rappeumatauteja.

 

D-vitamiini ja ravinto

  • Eläinkunnan tuotteista D-vitamiinia sisältävät kala, kananmuna, vitaminoidut maitotuotteet ja levitteet
  • Kasvikunnan tuotteista D-vitamiinia on metsäsienissä kuten kanttarelleissa ja suppilovahveroissa

 

D-vitamiinin puute

D-vitamiini puute on lyhyen kesäkauden ja auringonvalon puutteen johdosta ilman nautittua D-vitamiinilisää hyvinkin yleistä Suomessa. D-vitamiininpuutokseen liittyy lisääntynyt ylähengitystieinfektioiden riski.

D-vitamiinin puutosta voivat aiheuttaa

  • riittämätön auringonvalo
  • täysin peittävä vaatetus ulkoiltaessa
  • aurinkovoiteen käyttö
  • tumma iho
  • vähentynyt muodostuminen iholla ikääntyneillä
  • vegaaniruokavalio ilman D-vitamiinilisää

 

D-vitamiinin puutosoireita

  • luuston ja lihaksiston kivuntunne
  • riisitauti
  • luuston pehmeneminen (osteomalasia)
  • luuston haurastuminen (osteoporoosi)
  • infektioiden lisääntyminen

 

Suomen ruokaviraston D-vitamiinin saantisuositukset:

Ikä  Saantisuositus
1 - 17 v. 10 µg/vrk
18 - 60 v. 10 µg/vrk
61 - 74 v. 10 µg/vrk
75 v. - 20 µg/vrk

 

Eurooppalainen ravitsemushoitoihin erikoistunut järjestö ESPEN suosittaa suurempia 100 µg:n annoksia kuurina otettaviksi erityisryhmille, joilla todettu pidempiaikainen D-vitamiinin puutos, kuten esim. tulehduksellisia suolistosairauksia potevilla ja iäkkäillä.

 

Liiallinen D-vitamiinin saanti

Auringossa oleskelun ja ravinnon kautta ei voi saada liikaa D-vitamiinia. D-vitamiinimyrkytys voi syntyä vain erittäin suurien D-vitamiiniannostusten johdosta

Pitkäaikaisen yliannostuksen oireita

  • ruokahaluttomuus
  • laihtuminen
  • yleinen heikkous
  • sekavuus
  • oksentelu
  • nestevajaus

 

Turvalliseksi katsottu päivittäinen D-vitamiiniannos on aikuisilla 100 µg.

Osta kotitesti tästä. 

 

Lähteet:

Terveyskirjasto

Ravitsemustiede, Duodecim 2021

Lue lisää

E-vitamiini
Oct 27, 2022
Herkkä CRP
Oct 27, 2022