Tutkimus antaa tietoa elimistösi E-vitamiinipitoisuudesta. E-vitamiini on elimistön tärkeimpiä antioksidantteja, joka ehkäisee solurakenteiden hapettumista ja suojaa elimistöä oksidatiiviselta stressiltä ja tulehduksilta.
Merkitys elimistössä
Rasvaliukoinen alfatokoferoli eli E-vitamiini on ihmiselle välttämätön ravintoaine, jota muodostuu ainoastaan kasveissa. E-vitamiinin tärkeä merkitys on suojella solukalvon lipidejä ja lipoproteiineja haitalliselta hapettumiselta eli lipidiperoksidaatiolta.
E-vitamiini ja ravinto
- E-vitamiinia saadaan vain kasvikunnan tuotteista erityisesti kasviöljyistä, pähkinöistä ja siemenistä
- Runsaasti E-vitamiinia on kuorituissa auringonkukan siemenissä (40 mg/100 g), mantelissa (26 mg/100 g), hasselpähkinöissä (15 mg/100 g), pinjansiemenissä (13 mg/100 g) ja maapähkinöissä (11 mg/100 g)
- Rasva edistää E-vitamiinin imeytymistä
- Saantisuositus, naiset 8 mg /vrk ja miehet 10 mg/vrk
E-vitamiinin puute
E-vitamiinin puutos voi syntyä riittämättömästä imeytymisestä suolistosta.
E-vitamiinin puutosta voivat aiheuttaa
- rasvojen imeytymishäiriö
- rasvojen kuljetushäiriö
E-vitamiinin puutosoireita
- tuntohäiriöt
- tasapainohäiriöt
- väsymys
- huimaus
- lapsilla oppimiseen ja motoriseen kehitykseen liittyviä häiriöitä
Liiallinen E-vitamiinin saanti
E-vitamiinia pidetään vähiten myrkyllisenä rasvaliukoisista vitamiineista. Liiallinen saanti niukan K-vitamiininsaannin yhteydessä voi aiheuttaa hyytymishäiriöitä. Tähän liittyen päivittäisen E-vitamiinin saannin ei tulisi ylittää 300 mg.
Osta tutkimus tästä.
Lähteet:
Terveyskirjasto
Ravitsemustiede, Duodecim 2021