E-vitamiini

E-vitamiini

Oct 27, 2022

Tutkimus antaa tietoa elimistösi E-vitamiinipitoisuudesta. E-vitamiini on elimistön tärkeimpiä antioksidantteja, joka ehkäisee solurakenteiden hapettumista ja suojaa elimistöä oksidatiiviselta stressiltä ja tulehduksilta.

 

Merkitys elimistössä

Rasvaliukoinen alfatokoferoli eli E-vitamiini on ihmiselle välttämätön ravintoaine, jota muodostuu ainoastaan kasveissa. E-vitamiinin tärkeä merkitys on suojella solukalvon lipidejä ja lipoproteiineja haitalliselta hapettumiselta eli lipidiperoksidaatiolta.

 

E-vitamiini ja ravinto

  • E-vitamiinia saadaan vain kasvikunnan tuotteista erityisesti kasviöljyistä, pähkinöistä ja siemenistä
  • Runsaasti E-vitamiinia on kuorituissa auringonkukan siemenissä (40 mg/100 g), mantelissa (26 mg/100 g), hasselpähkinöissä (15 mg/100 g), pinjansiemenissä (13 mg/100 g) ja maapähkinöissä (11 mg/100 g)
  • Rasva edistää E-vitamiinin imeytymistä
  • Saantisuositus, naiset 8 mg /vrk ja miehet 10 mg/vrk

 

E-vitamiinin puute

E-vitamiinin puutos voi syntyä riittämättömästä imeytymisestä suolistosta.

E-vitamiinin puutosta voivat aiheuttaa

  • rasvojen imeytymishäiriö
  • rasvojen kuljetushäiriö

 

E-vitamiinin puutosoireita

  • tuntohäiriöt
  • tasapainohäiriöt
  • väsymys
  • huimaus
  • lapsilla oppimiseen ja motoriseen kehitykseen liittyviä häiriöitä

 

Liiallinen E-vitamiinin saanti

E-vitamiinia pidetään vähiten myrkyllisenä rasvaliukoisista vitamiineista. Liiallinen saanti niukan K-vitamiininsaannin yhteydessä voi aiheuttaa hyytymishäiriöitä. Tähän liittyen päivittäisen E-vitamiinin saannin ei tulisi ylittää 300 mg.

Osta tutkimus tästä.

Lähteet:

Terveyskirjasto

Ravitsemustiede, Duodecim 2021

Lue lisää

A-vitamiini
Oct 27, 2022
D-vitamiini
Oct 27, 2022