Rasvahappoanalyysin hyödyistä

Rasvahappoanalyysin hyödyistä

May 02, 2025

Kirjoittanut Tamara Tuuminen, Mineraalilaboratorio Mila Oy:n vastuuasiantuntijalääkäri, mikrobiologian erikoislääkäri, LKT, Dosentti. 

Rasvahappoanalyysin hyödyistä

Rasvahappoanalyysi kertoo elimistön tyydyttyneiden ja tyydyttymättömien rasvahappojen tasapainosta, mikä liittyy hyvinvointiin ja terveyteen monin tavoin. Yksilön rasvahappotasapainoon vaikuttavat sekä geenit että elämäntavat, erityisesti ruokavalio. Rasvahappoanalyysi antaa tärkeää tietoa yksilöllisistä ravintorasvojen vaikutuksista ja rasvahappovalmisteiden tarpeesta.

Kotona tehtävä rasvahappoanalyysi on hyvä vaihtoehto laboratorioanalyysille, jos laboratorioon meneminen on haastavaa. Sormenpäästä otettava kotitesti on helppo ja luotettava, kunhan mukana tulevia ohjeita seurataan huolellisesti.

Rasvahappoanalyysi sisältää seuraavien rasvahappojen mittauksen:

Tyydyttyneet rasvahapot

 

myristiinihappo (C14:0)

MA

palmitiinihappo (C16:0)

PA

steariinihappo (C18:0)

ST

Kertatyydyttymättömät rasvahapot

 

palmitoleiinihappo (C16:1n-9)

PO

öljyhappo (C18:1n-9)

OA

eikoseenihappo (C20:1n-11)

EA

Omega-6-rasvahapot (monityydyttymättömät)

 

linolihappo (C18:2n-6)

LA

eikosadieenihappo (C20:2n-6)

EDA

gammalinoleenihappo (C18:3n-6)   

GLA

dihomogammalinoleenihappo (C20:3n-6)

DGLA

arakidonihappo (C20:4n-6)

AA

Omega-3-rasvahapot (monityydyttymättömät)

 

alfalinoleenihappo (C18:3n-3)

ALA

oktadekatetraeenihappo (C18:4n-3)

ODT

eikosapentaeenihappo (C20:5n-3)

EPA

dokosapentaeenihappo (C22:5n-3)

DPA

dokosaheksaeenihappo (C22:6n-3)

DHA

 

Tyydyttyneiden rasvahappojen korvaamisella tyydyttymättömillä rasvahapoilla ruokavaliossa voidaan ehkäistä monia sairauksia. Rasvahappoaineenvaihdunnalla on havaittu yhteyksiä mm. matala-asteiseen tulehdukseen, tyypin 2 diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin.

Vain ravinnosta saatavat, ihmiselle välttämättömät rasvahapot, linolihappo ja alfalinoleenihappo toimivat lähtöaineina omega-6- ja omega-3-sarjojen rasvahappojen muodostumisessa. Näiden pitkäketjuisten monityydyttymättömien rasvahappojen määrillä ja suhteilla on merkitystä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä sekä elimistön tulehdustilojen ja verenpaineen säätelyssä. Tuloksilla on vaikutusta myös veren hyytymiseen, hermoston toimintaan sekä ihon ja suoliston terveyteen.

Aineenvaihdunnassa rasvahapot muuntuvat toisikseen entsyymien avulla. Entsymaattista muuntumista säätelevän FADS-geenin eräs variaatio estää omega-6-linolihapon (LA) muuntumista gammalinoleenihapoksi (GLA). Tällöin rasvahappoanalyysissä näkyy LA:n kertyminen vereen ja ihon terveydelle ja hormonitoiminnalle tärkeän GLA:n vähäisyys. Tällaisessa tilanteessa on hyvä rajoittaa runsaasti linolihappoa sisältäviä siemeniä, pähkinöitä ja erityisesti niistä valmistettuja öljyjä (auringonkukan- ja hampunsiemenet, saksanpähkinät). GLA-vajausta paikkaamaan tarvitaan tätä rasvahappoa sisältävä helokki- tai purasruohonsiemenöljyvalmiste. Toisaalta jos testin mukaan em. ongelmaa ei ole, on turhaa käyttää GLA-valmisteita.

FADS-geenit säätelevät myös omega-3-rasvahappojen aineenvaihduntaa. Rasvahappoanalyysi on erityisen suositeltava vegaaneille ja kala-allergisille, mutta kaikille muillekin kertomaan tärkeiden EPA- ja DHA-rasvahappojen riittävyydestä. Osa kasviöljyjen sisältämästä omega-3-alfalinoleenihaposta muuntuu tulehdusta ehkäiseväksi EPA:ksi, josta syntyy edelleen aivoille ja silmille tärkeää DHA:ta. Tämä muuntuminen on aina vähäistä ja tietyn FADS-geenivariaation vaikutuksesta vielä niukempaa. Rasvahappoanalyysi saattaa tällöin kertoa, että kalaöljy tai vastaava vegaanivalmiste on tarpeen.

Toisaalta rasvahappotestissä voi näkyä riittävä EPA- ja DHA-pitoisuus, jos rasvahappoaineenvaihdunta toimii hyvin ja syödään rasvaista kalaa.

Tyrniöljyssä runsaasti esiintyvä omega7-palmitoleiinihappo (PO) on tärkeä silmien ja limakalvojen terveydelle. Testi antaa viitettä sen mahdollisesta puutteesta ja toisaalta hyvin korkea pitoisuus saattaa kertoa liian hiilihydraattipitoisesta ruokavaliosta (silloin elimistössä muodostuu liikaa PO:ta).

Tyydyttyneiden rasvahappojen liiallisen osuuden veren rasvoista tiedetään liittyvän sydän- ja verisuonitautien esiintymiseen Runsas kookosöljyn tai palmuöljyn käyttö näkyy testissä kohonneena myristiinihapon (MA) pitoisuutena.

Rasvahappotesti kertoo myös omega-6- ja omega-3-rasvahappojen suhdeluvun sekä arakidonihapon (AA) ja EPA:n suhteen.  AA/EPA suhde pyritään pitämään lähellä viitealueen alarajaa. Tämä suhde on informatiivisemi kuin omaga-6 ja omaga-3-suhde. Kohonnut AA/EPA suhde nostaa verisuonten tulehdusriskiä ja rasvamaksan riskiä.

Oheisessa taulukossa on esitetty Mineraalilaboratorio Mila Oy:n tutkimusvalikoiman rasvahapot sekä viitealueet plasmanäytteelle ja sormenpään kuivaverinäytteelle.

    Taulukko. Mineraalilaboratorio Mila Oy:n tutkimusvalikoiman rasvahapot sekä viitealueet plasmanäytteelle ja sormenpään kuivaverinäytteelle.

Tutkimus

Lyhenne

Tunnus

Viitealue

EDTA-plasma

Viitealue

Sormenpäänäyte

Myristiinihappo

MA

14:0

0.3 – 1.5  %

0.28 – 1.14 %

Palmitiinihappo

PA

16:0

19.9 – 28.6 %

21.5 – 32.2 %

Steariinihappo

ST

18:0

5.7 – 9.7 %

9.2 – 13.9 %

Palmitoleiinihappo

PO

16:1

1.0 – 3.6 %

0.32 – 1.82 %

Öljyhappo/ Oleiinihappo

OA

18:1 ω 9

14.9 – 27.1 %

14.1 – 25.4 %

Eikoseenihappo

EA

20:1

0.1 – 0.3 %

0.03 – 0.47 %

Linolihappo

LA

18:2 ω 6

18.2 – 34.2 %

16.5 – 29.4 %

Eikosadieenihappo

EDA

20:2 ω 6

0.2 – 0.5 %

0.06 – 0.38

Gammalinoleenihappo

GLA

18:3 ω 6

0.1 – 0.4 %

0,05-0,39 %

Dihomogammalinoleenihappo

DGLA

20:3 ω 6

1.0 – 2.2 %

0.54 – 2.06

Arakidonihappo

AA

20:4 ω 6

3.8 – 8.3 %

6.0 – 13.5

Alfalinoleenihappo

ALA

18:3 ω 3

0.4 – 1.4 %

0.01 – 1.10 %

Oktadekatetraeenihappo

ODT

18:4 ω 3

0.02 – 0.4 %

 

Eikosapentaeenihappo

EPA

20:5 ω 3

0.3 – 3.8 %

0.02 – 3.70

Dokosapentaeenihappo

DPA

22:5 ω 3

0.5 – 1.2 %

0.36 – 2.20

Dokosaheksaeenihappo

DHA

22:6 ω 3

2.0 – 6.4 %

0.88 – 5.40

AA/EPA[1]

 

 

1,0 - 27,0

2,6 – 28,9

Omega-6:3 -suhde

 

 

2,2 - 6,7

1:1 – 12:1

Omega 3 indeksi [2]

 

 

 

1,4 – 11,2 %

Omega 6 yhteensä

 

 

28,1 - 40,6 %

   28,5 - 43,4 %

Omega 3 yhteensä

 

 

5,1 - 12,4 %

1,3 - 11,0 %

Tyydyttyneet rasvahapot

 

 

 

28,5 - 43,4 %

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] FAO/WHO:n suositusten mukaan tyydyttyneiden rasvahappojen korvaaminen monityydyttymättömillä rasvahapoilla alentaa LDL-kolesterolia ja parantaa HDL/kokonaiskolesteroli -suhdetta. Tyydyttyneiden rasvahappojen korvaaminen monityydyttymättömillä (omega 6 ja 3) rasvahapoilla pienentää sydän- ja verisuonitautiriskiä.

Lähde: Fats and fatty acids in human nutrition, Report of an expert consultation, s. 57. Viitattu 02.12.2021. Saatavissa: https://www.fao.org/3/i1953e/I1953E.pdf

[2] AA/EPA, Omega 6/Omega 3 -suhteen ja Omega 3 -indeksin optimialueet perustuvat Krausen "Food & The Nutrition care process, L.Kathleen Mahan, Janice L. Raymond, 14. painos, 2017, Elsevier" -teokseen. Tulehdusta kiihdyttävät omega 6 - ja omega 3 -sarjan tulehdusta hillitsevät rasvahapot tulee olla tasapainossa.

 

Lue lisää