Paketti sisältää seuraavat tutkimukset:
- B1-vitamiinistatus
- B2-vitamiinistatus
- B6-vitamiinistatus
B1-, B2- ja B6-vitamiinitasot tutkitaan mittaamalla kunkin vitamiinin kohde-entsyymin aktiivisuutta punasolunäytteestä.
B1-vitamiinistatus
B1-vitamiini eli tiamiini on tärkeä hiilihydraattien, lipidien ja aminohappojen aineenvaihdunnassa ja hermoston toiminnassa. Tutkimus mittaa B1-vitamiinitason sen transketolaasiaktiivisuuden perusteella.
Merkitys elimistössä
B1-vitamiinilla on keskeinen merkitys sokeriaineenvaihdunnassa, jossa sekä vapautuu että varastoituu energiaa elimistön käyttöön. Lisäksi B1-vitamiini osallistuu nukleiinihappojen (DNA ja RNA) tuotantoon sekä hermoston toimintaan.
B1-vitamiini ja ravinto
- B1-vitamiinia on sianlihassa, täysjyväviljassa, pavuissa, pähkinöissä ja siemenissä
- Sekaruoasta imeytyy B1-vitamiinia 75-95 %
- Runsas alkoholinkäyttö heikentää imeytymistä
- Saantisuositus, naiset 1.1 mg /vrk ja miehet 1.3-1.4 mg/vrk
B1-vitamiinin puute
B1-vitamiini ei varastoidu pitkäksi aikaa kudoksiin, jolloin puutos voi syntyä jo muutamassa viikossa. Runsas alkoholin käyttö heikentää tiamiinin imeytymistä ja lisää sen erittymistä, mikä voi johtaa ns. Wernicken oireyhtymään.
B1-vitamiinin puutosta voivat aiheuttaa
- riittämätön saanti
- yksipuolinen ruokavalio
- lisääntynyt tarve
- heikentynyt hyväksikäyttö
- alkoholismi
- anoreksia
- nopea laihduttaminen
B1-vitamiinin puutosoireita
- yleinen väsymys
- ärtyneisyys
- levottomuus
- unettomuus
- muistihäiriöt
- nopea pulssi
Liiallinen B1-vitamiinin saanti
B1-vitamiini vesiliukoisena ei varastoidu elimistöön, joten liiallinen saanti on epätodennäköistä. Liiallinen ravintolisien käyttö ei kuitenkaan ole suositeltavaa.
B2-vitamiinistatus
B2-vitamiinilla eli riboflaviinilla on tärkeä merkitys solun energiansaannissa sekä solujen suojelemisessa oksidatiiviselta stressiltä. Tutkimus mittaa B2-vitamiinitason sen glutationireduktaasientsyymin aktiivisuuden perusteella.
Merkitys elimistössä
B2-vitamiini osallistuu koentsyyminä hiilihydraattien, aminohappojen, lipidien ja lääkeaineiden aineenvaihduntaan flavoentsyymien kautta. Flavoentsyymeillä ja niihin sitoutuneella B2-vitamiinilla on lisäksi tärkeä merkitys solun energiansaannille sekä solujen suojelemiselle oksidatiiviselta stressiltä.
B2-vitamiini ja ravinto
- B2-vitamiinia on lihassa, sisäelimissä, maitovalmisteissa, kananmunassa ja sienissä
- B2-vitamiini imeytyy paremmin eläinkunnan tuotteista verrattuna kasvikunnan tuotteisiin
- Runsas saanti ravinnosta heikentää imeytymistä
- Runsas alkoholinkäyttö heikentää imeytymistä
- Saantisuositus, naiset 1.2-1.3 mg /vrk ja miehet 1.4-1.6 mg/vrk
B2-vitamiinin puute
B2-vitamiinin puutos voi syntyä puutteellisen ravitsemuksen seurauksena. Puute voi ilmetä piilevänä niin, että puutosoireisto puuttuu, mutta B2-vitamiinia ei ole riittävästi turvatakseen flavoentsyymien optimaalisen muodostumisen.
B2-vitamiinin piilevälle puutokselle altistavat
- diureettien käyttö
- yksipuolinen ravinto (vanhukset)
- alkoholismi
- lisääntynyt katabolinen tila
B2-vitamiinin puutosoireita
- epiteelivauriot
- hermosto-oireet
- huulien haavaumat
- suu- ja kielitulehdus
- tunto- ja kylmäherkkyys
Liiallinen B2-vitamiinin saanti
B2-vitamiinin liiallisen saannin vaaraa ei ole. B2-vitamiini imeytyy huonosti suurina annoksina ja ylimäärä ei varastoidu kudoksiin vaan poistuu elimistöstä virtsan mukana.
B6-vitamiinistatus
B6-vitamiinilla on tärkeä merkitys elimistön yleisen vireystilan ja mielen hyvinvoinnin ylläpidossa. Tutkimus mittaa B6-vitamiinitason sen aspartaattiaminotransferaasin aktiivisuuden perusteella.
Merkitys elimistössä
B6-vitamiini osallistuu elimistössä lähes kaikkien aminohappojen aineenvaihduntaan. Yli puolet elimistön B6-vitamiinista kuluu sokerin (glukoosiin) tuottamiseen lihaksiston ja maksan glykogeenista. Hermovälittäjäaineiden kuten serotoniinin, dopamiinin, adrenaliinin ja noradrenaliinin muodostuminen aminohapoista vaatii myös B6-vitamiinia. B6-vitamiini osallistuu punasolujen hemisynteesiin ja fosfolipidien aineenvaihduntaan.
B6-vitamiini ja ravinto
- B6-vitamiinia on lihassa, sisäelimissä, täysjyväviljassa, kasviksissa ja pähkinöissä
- B6-vitamiini imeytyy paremmin eläinkunnan tuotteista verrattuna kasvikunnan tuotteisiin
- Saantisuositus, naiset 1.2-1.3 mg /vrk ja miehet 1.5-1.6 mg/vrk
B6-vitamiinin puute
B6-vitamiinin puutos voi syntyä puutteellisen ravitsemuksen seurauksena. Puute voi liittyä samanaikaiseen muiden B-vitamiinien puutteeseen.
B6-vitamiinin puutosta voivat aiheuttaa
- geneettiset syyt
- sinkin puutos
- yksipuolinen ravinto
- alkoholismi
B6-vitamiinin puutosoireita
- epilepsian kaltaiset kouristukset lapsilla
- anemia
- yleinen heikkous ja väsymys
- huulien haavaumat
- suu- ja kielitulehdus
- psyykkiset oireet
Liiallinen B6-vitamiinin saanti
B6-vitamiinin liiallisen saannin vaaraa ei yleensä ole. Pitkäaikainen lääkkeenomainen käyttö voi kuitenkin aiheuttaa neurologisia oireita. Suurin hyväksyttävä päiväsaanti aikuiselle on 25 mg.
Lähteet:
Terveyskirjasto
Ravitsemustiede, Duodecim 2021