Sormenpäänäytteenotto-ohje

Näytteenotto-ohje sormenpäästä rasvahappomäärityksiä varten

Valmistautuminen

 • Paasto 12 tuntia ennen näytteenottoa. 1-2 lasia vettä ja pakolliset lääkkeet voi ottaa paaston aikana. Ravintolisiä ei saa ottaa 12 tuntiin ennen koetta. 

 

Näytteenotto

Ajoita näytteenotto niin, että näyte lähtee alkuviikosta postissa eteenpäin.

 1. Kirjoita nimesi ja näytteenottopäivämäärä pakkauksessa olevaan testiliuskaan. Näytteenottokortin näytekohtiin ei saa koskea sormin!
 2. Täytä lähetteeseen tietosi sekä näytteenottopäivämäärä.
 3. Lämmitä käsiä lämpimässä vedessä (n. 40 °C) muutama minuutti ja kuivaa kädet hyvin. Sormien kuuluu olla lämpimät näytteenoton aikana.
 4. Poista lansetista punainen korkki kiertämällä ja vetämällä. (on olemassa muitakin lansettivaihtoehtoja). Älä paina lansetin sivussa olevaa kielekettä ennen kuin otat näytteen.
 5. Näyte otetaan yleensä keski- tai nimettömästä sormesta. Hyvä paikka on sormen sivulla verisuonen kohdalla. Puhdista valittu sormi steriilillä kostealla puhdistusliinalla. Anna ihon kuivua.
 6. Pidä kättä alaspäin, purista sormenpäähän verta ja paina lansetti voimakkaasti sormenpäätä vasten. Paina kielekettä lansetin sivulla, niin lansetti laukeaa.
 7. Anna veren valua, älä purista enää tässä kohtaa.
 8. Pyyhi ensimmäinen veripisara pois sormenpäästä mukana tulleella sideharsotaitoksella.
 9. Tiputa toinen iso veripisara suoraan näyteliuskan ympyrään. Imeytä vain yksi pisara per ympyrä. Vältä ihokosketusta imeytyspaperin kanssa.
 10. Täytä verellä kaikki näyteliuskan neljä ympyrää. Jos et saa näyteliuskan kaikkiin ympyröihin tarpeeksi näytettä yhdestä sormesta, aloita näytteenotto uudelleen toisesta sormesta. Pidä kädet lämpimiä.
 11. Kun olet valmis, paina pistokohta kuivalla puhdistuslapulla tai sideharsotaitoksella, kunnes haava ei enää vuoda. Tarvittaessa, laita sormeen laastari.

 

Testiliuskan jatkokäsittely

 1. Anna näyteliuskan ilmakuivua rauhassa huoneenlämmössä vaakatasossa tasaisella puhtaalla alustalla vähintään 3 tunnin ajan, mutta näyte voi kuivua seuraavaan päivään saakka. 
 2. Näytettä ei saa jättää aurinkovaloon tai kuivattaa lisälämmöllä (esim. hiuskuivaajalla)! Mikään/kukaan ei saa koskea näyteympyröihin kuivumisen aikana.
 3. Laita kuivunut näyteliuska paketissa olevaan suljettavaan muovipussiin.
 4. Pakkaa pussi sekä lähete täytettynä lähetyslaatikkoon.
 5. Palautusosoite Mineraalilaboratorio Milaan on kirjoitettu lähetyslaatikkoon valmiiksi. Sulje rasia niin, että vastausosoite on kansista päällimmäisenä. Postimerkkejä ei tarvita. 
 6. Pudota paketti postilaatikkoon tai vie postiin mieluiten alkuviikosta (ma-ke).
 7. Saat vastauksen tuloksista kahvessa viikossa kotiisi postitse tai turvapostina sähköpostiisi.