Potilasohje virtsanäytteenotto

Virtsan Jodi, suhteutettu (U -I suht.)

(sisältää U -I ja U -Krea -tutkimukset)

Valmistautuminen:

Nestetasapainon voimakkaat vaihtelut heikentävät tuloksen luotettavuutta. Muutama tunti ennen näytteenottoa on vältettävä runsasta juomista, nesterajoitusta ja voimakasta fyysistä rasitusta. Jodipitoisia lisäravinteita tulee välttää 24 tuntia ennen näytteenottoa. Pieni määrä ruokasuolaa ei haittaa tutkimusta. Varjoainetutkimuksista tulee olla kulunut yli 3 kk ennen näytteenottoa. Suosittelemme ottamaan postissa lähetettävät näytteet alkuviikosta (ma-ke).

Näytteenotto-ohje:

Kädet ja virtsaputken suu pestään vedellä ennen näytteenottoa. Putkien mukana tuleva valkoinen imuliina jää pussiin putkien lähetystä varten. Näyte otetaan tehdaspuhtaaseen muoviastiaan ja siitä siirretään virtsaa kahteen propyleeniputkeen. Putket jätetään hieman vajaiksi (täyttö n. 2/3 tilavuudesta).

Näytteen käsittely:

Näyteputket ja imuliina suljetaan salpauspussiin. Salpauspussi suljetaan hyvin ja laitetaan keltamusta-raitaiseen kuljetusrasiaan. Lähete lähetetään näyteputkien mukana.

Pakkauksessa on postimaksu maksettu. Huoneenlämpöisen näytteen voi jättää postilaatikkoon näytteenottopäivänä. Jos lähetys ei onnistu näytteenottopäivänä, säilytä näyte jääkaapissa lähetykseen asti (älä lähetä perjantaina tai ennen pyhiä).   

 

Näytteen mukana täytyy lähettää seuraavat tiedot:

Nimi

Henkilötunnus

Näytteenottopvm